V utorok sa uskutočnia prijímacie pohovory na osemročné gymnáziá v PSK

02.06.2008 Prešov

Prešov 2. júna (TASR) - Na osemročných gymnáziách v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa v utorok 3. júna uskutočnia prijímacie pohovory.
Jednu triedu primánov plánujú v školskom roku 2008/2009 otvoriť na gymnáziu v Kežmarku, Levoči, Lipanoch, Sabinove, Snine, Poprade, Giraltovciach, Stropkove, Starej Ľubovni, Spišskej Starej Vsi a na oboch prešovských gymnáziách. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
V budúcom školskom roku neotvoria na základe rozhodnutí riaditeľov prvé triedy osemročných gymnázií v Bardejove, Humennom, Svidníku, Vranove, Medzilaborciach a Spojenej školy s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove.
"Aj keď sa názory pedagógov na prípravu žiakov v rámci osemročných gymnázií rôznia, môže byť štúdium na takomto type školy pre deti výrazným prínosom. V tomto prípade je však dôležitý vhodný výber uchádzačov. Všetky deti by mali rozhodne pred nástupom na takúto školu absolvovať pohovory a vyšetrenie v pedagogicko-psychologickej poradni, aby sa zistil stupeň ich zrelosti, “ konštatoval František Godla z odboru školstva PSK.
Tradične najväčší záujem registruje odbor školstva PSK o štúdium na klasických gymnáziách. V novom školskom roku by do prvých ročníkov malo nastúpiť viac ako 1600 študentov. K nim by malo pribudnúť ďalších 360 primánov osemročných gymnázií.
Prešovský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 85 stredných škôl. Tie plánujú v školskom roku 2008/2009 prijať 13.000 nových študentov. V týchto dňoch prebieha vyhodnotenie stavu naplnenosti prvých ročníkov. Podľa Veroniky Fitzekovej sa druhé kolo doplňujúcich prijímacích pohovorov na stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK uskutoční v priebehu budúceho týždňa. Oznamy o presnom dátume konania skúšok si budú môcť záujemcovia nájsť na webových stránkach jednotlivých stredných škôl.
 

Vyberte región